Geestelijk volwassen met 25 jaar

Geestelijk volwassen met 25 jaar

Volwassen met 18 jaar is niet genoeg

De feiten
  • Je kind is volgens onze wetgeving volwassen met 18 jaar.
  • Het brein kan echter, biologisch gezien, pas volgroeid zijn in het 25ste levensjaar ! Het menselijk brein komt laat tot bloei. Hoewel het lichaam rond de achttiende verjaardag volgroeid is, zetten de hersenen nog een kleine groeispurt in die tot het dertigste levensjaar kan voortduren.
  • Vanaf de leeftijd van 18 jaar hebben de ouders geen inspraak meer over hoe of wat.
  • Natuurlijk heb je overleg met je jonge adult over studie/werk/geld/wonen/etc. maar zij zijn in alles bevoegd en jij als ouder niet meer.
  • Actueler dan ooit is de geestelijke toestand van je jonge adult, door vele redenen, zoals corona/klimaat/social media/oorlogen/nieuws/etc.

Wat gebeurt er als je kind, geestelijk in de knoop raakt en hulp nodig heeft…… ?

  • Vorig jaar pleegden 1.885 mensen zelfmoord – ruim 5 per dag. Elke dag doen minimaal 135 mensen een poging.
  • En dan zijn er nog eens dagelijks 500 mensen die belden met de landelijke hulplijn 113. Onder jongeren tot dertig jaar is suïcide de meest voorkomende doodsoorzaak.
  • Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het suïcidebeleid vastleggen in de Wet publieke gezondheid.
  • Sinds 2014 is er de landelijke agenda suïcidepreventie, waarin ruim vijftig organisaties samenwerken om het aantal zelfmoorden en pogingen te verminderen. Ook is er een onderzoeksprogramma suïcidepreventie, dat kennis verzamelt. Risicogroepen zijn onder meer vroegtijdige schoolverlaters.

Niettemin moet een, volgens de wet, (jong) volwassene, zelf zijn beslissingen nemen, waar je als ouder op dat moment naast staat en enorme moeite moet doen om geïnformeerd te blijven, laat staan dat je erbij kan door de huidige privacywetgeving. Betrokken ouders krijgen van de jong volwassene met nog onvolgroeide hersenen, onopzettelijk, niet altijd betrouwbare informatie door, die voor hen noodzakelijk is om hun kind goed te kunnen begeleiden. Behandelende professionals mogen die informatie nu niet geven.

Het idee
  • Als ik Minister was, dan zou ik de adult leeftijd van 18 jaar handhaven
  • Maar ik wil in de cruciale periode waarin het brein nog niet volledig volgroeid is,  ouders in de Wet op de Volksgezondheid, het recht geven hun kind bij te staan, wanneer het geestelijk in de knoop raakt.
  • Hier zijn enkele manieren waarop dit kan worden ondersteund:
  1. Ouderlijk gezag en voogdij: Ouders moeten het recht hebben om beslissingen te nemen over de geestelijke gezondheid van hun kinderen. Dit omvat toegang tot informatie, behandelingsopties en het kunnen inschakelen van professionele hulp.
  2. Samenwerking met professionals: Ouders moeten worden betrokken bij het behandelproces en de besluitvorming. Ze moeten kunnen samenwerken met psychologen, psychiaters en andere experts om de beste zorg voor hun kind te waarborgen.
  3. Ondersteuning en educatie: Ouders moeten worden voorzien van informatie over geestelijke gezondheid, waaronder symptomen, behandelingsmogelijkheden en preventieve maatregelen. Dit stelt hen in staat om hun kind beter te begrijpen en te ondersteunen.
  4. Open communicatie: Het creëren van een open dialoog tussen ouders en kinderen is van vitaal belang. Ouders moeten het recht hebben om met hun kinderen te praten over geestelijke gezondheid, angsten, stress en andere emotionele uitdagingen.
  5. Toegang tot hulpbronnen: Ouders moeten worden geïnformeerd over beschikbare hulpbronnen, zoals hulplijnen, ondersteuningsgroepen en therapieopties. Ze moeten weten waar ze terecht kunnen voor hulp.

Het is van groot belang dat ouders tijdens deze cruciale periode betrokken zijn bij het welzijn van hun kinderen. Door hen de juiste rechten en ondersteuning te bieden, kunnen we gezamenlijk zorgen voor een gezonde geestelijke ontwikkeling van jongeren.

De voordelen
  • Ouders staan dichterbij en kunnen helpen met het geestelijke “revalidatieproces”
  • Kunnen beter uitleggen aan de professionals wat er werkelijk gaande is, dus een betere steun zijn in dit belangrijke proces.
  • Hierdoor is er meer tijd en overleg, waar bijv. ook de ouders die gescheiden zijn of minder goed met elkaar omgaan,  hen wellicht ook dichter bij elkaar brengt
  • Uiteindelijk is je kind in dit geval het belangrijkste om hopelijk weer op de rit te krijgen.
De nadelen
  • Jonge adults onder de 25 kunnen hun ouders gaan zien als bemoeiallen, en de verwijdering hierdoor vergroten.
Directbetrokkenen bij dit onderwerp
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  • Jeugdzorg
  • Gemeenten
Wie helpt ons aan

Meer informatie over dit onderwerp

Meer informatie

Onze dochter Micky van Eijkelenburg

Heeft op 24-3-2024 in een psychotische toestand zichzelf van het leven beroofd.

Wij als ouders hebben veel kunnen doen, maar liepen wel tegen verkeerde muren aan.

Foto/video

Idee van: Lid van de 3de Kamer der Staten-Generaal
Publicatiedatum van dit voorstel: 11/04/2024

Ook dit voorstel onder het 5-letterig keurmerk: VVVVV*

* Voortdurend Voor Verdere Verbetering Vatbaar

4 Reacties
  1. Maurice van Eijkelenburg
    Maurice van Eijkelenburg zegt:

    Belangrijk idee, wellicht in sommige gevallen zelfs van levensbelang, om wetgeving aan te passen aan snel voortschrijdend inzicht in werking vd hersenen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *