Zorgen over de jeugdzorg

Zorgen over de jeugdzorg

Wie ontzorgt de zorg?

De feiten

De jeugdzorg stevent op een enorme ramp af.
er zijn verschillende gradatie van jeugdzorg. Een zorgenkind dat niet te handhaven valt op school of thuis doorloopt allerlei instanties en komt indien niets afdoende helpt uiteindelijk in een gesloten instellen terecht.
in een dergelijke instellen is de personeelsbezetting op de groep meestal 2 begeleiders op +/- 10 kinderen.

de kinderen zijn er altijd, de begeleiders lopen in ploegen. Met vakantie en opleiding e.d. kom je al gauw op 8-10 begeleiders op die groep van 10 kinderen. Met teamleiders, gedragsdeskundigen, beleidsmakers en allerlei andere functies om deze organisatie heen lopen de kosten per kind in dit soort instelling op tot exorbitante hoogten.

mijn stelling is dat met alle problemen in de maatschappij de instroom van jeugd in de gesloten instellingen ver toeneemt boven de schaalbaarheid van het zorgconcept op het moment.

maw de zorg kan de instroom niet aan en op basis van insite info denk ik te kunnen concluderen dat zowel het gedrag van de jongeren extremer wordt op hetzelfde moment dat de protocollen in de zorg softer worden.
het zorgpersoneel loopt steeds meer gevaar met minder corrigerende mogelijkheden en het is wachten op slachtoffers onder hen.

bovendien leeft er grote ontevredenheid onder het zorgpersoneel en dreigt er leegloop. een regelrechte ramp volgt als dit gebeurt.

Het idee

Mijn idee is nog niet compleet uitgewerkt maar een aanzet tot bewustwording over dit probleem hopende op oplossingen.

als het probleem namelijk niet helder is zal de oplossingen ook nooit komen.

de elementen die aangepakt moeten worden:

– het beter meten van incidenten (aantallen, heftigheid, gevolgen (schade en leed), wie (zowel dader als slachtoffer en verder blootgestelde personeel en waar.)
– op basis van deze gegevens kunnen we veel beter het echte probleem quantificeren. Nu blijft veel te veel onbekend en opgesloten in lokale registratie voor de volgende ploeg. Het totaalplaatje van alle incidenten in heel Nederland moet duidelijker in beeld worden gebracht.

het is goed mogelijk dat correlaties gelegd kunnen worden met ontspoort drugsbeleid bij jeugd, probleemgroeperingen, loverboy praktijken etc.

het harder aanpakken van de basisoorzaken van de instroom moet integraal onderdeel zijn van het beschermen van ons zorgpersoneel en het voorkomen van een zorg-implosie

verdere concretisering is nodig…

De voordelen

Voorkomen van zorg-implosie

De nadelen
Directbetrokkenen bij dit onderwerp

Zorginstellingen

ministerie

Wie helpt ons aan
Meer informatie
Foto/video

Idee van: Tom
Publicatiedatum van dit voorstel: 23/08/2023

Ook dit voorstel onder het 5-letterig keurmerk: VVVVV*

* Voortdurend Voor Verdere Verbetering Vatbaar

0 Reacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *