Met 5% minder, (vet/suiker/zout/zoetstoffen) misschien wel 10% gezondheidswinst!

Met 5% minder, (vet/suiker/zout/zoetstoffen) misschien wel 10% gezondheidswinst!

Dubbel belang: Langer gezonde mensen, dus ook langer klant!

De feiten

Waarbij het gaat om suikers en vetten (De voornaamste oorzaken)

  • Kinderen van ca 2 jaar oud is als sprake van overgewicht bij ca. 8%
  • Kinderen van 4 en adolescenten tot 17 jaar is sprake van 15% overgewicht
  • Meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar + heeft matige of ernstig overgewicht!
  • Bij bijna 15% van de Nederlanders van 18 jaar + wordt obesitas vastgesteld
  • Bij matig overgewicht is dat meer bij mannen dan bij vrouwen.
  • Bij ernstig overgewicht (obesitas) is dat bij meer vrouwen dan bij mannen.

De verwachting is, dat bovenstaande cijfers bij onvoldoende maatregelen alleen maar zullen stijgen.

Waarbij het gaat om zout

  • Keukenzout bestaat voor ca. 40% uit Natrium en voor ca.60% Chloride
  • Het Natrium heeft de meeste invloed op onze gezondheid,
  • Zoutconsumptie verhoogt het risico op hart-, vaat- en nierziekten.
  • De Nederlander consumeert ca. 9 gram (3.600 Mg. Natrium) zout per dag.
  • Het advies is maximaal 6 gram (2.400 Mg. Natrium) zout per dag.
  • De Europese norm is zelfs ca. 4 gram (1.600 Mg. Natrium) zout per dag.
  • Van al het zout dat we dagelijks binnenkrijgen zit ca. 80% in door voedingsleveranciers bij de bewerking toegevoegd zout
    • Zij doen dit voor:
      • de smaak
      • de houdbaarheid
      • de structuurverbetering
    • De overige ca. 20% voegen we dagelijks doorgaans zelf toe.
    • Een paar voorbeelden van producten, met daarachter de ca. hoeveelheden Natrium:
      • 1 gram keukenzout 400 Mg
      • 1 snee wit, bruin of volkorenbrood             150 Mg
      • 1 krentenbol             150 Mg
      • 1 worstenbroodje             490 Mg
      • 1 Ei zonder zouttoevoeging             100 Mg
      • 1 zoute haring             850 Mg
      • 1 plakje kaas 48+ jong, belegen of oud 200 Mg
      • 1 bouillonblokje 950 Mg
      • Pizza 300 gram                                   1750 Mg
      • Kant-en-klaar maaltijd           1750 Mg
      • Kroket (vlees en Vega) 450 Mg
      • Frikandel 825 Mg

 

Waarbij het gaat om toevoeging van kleurstoffen

  • Margarine moet een beetje geel zijn. Onnodig

 

Waarbij het gaat om toevoeging van E-nummers

  • Voegen niet allemaal wat toe. Soms zelfs overbodig.
Het idee

Als ik minister was, dan zou ik de strijd tegen overgewicht en obesitas als overheid willen bestrijden door met de complete groep van voedselproducerende en -leverende bedrijven en -instellingen, een convenant aan te gaan.

Omdat het voor velen zo moeilijk is van snoep, snacks en andere lekkere producten af te blijven, roep ik alle voedsel- en consumptie producerende en verwerkende bedrijven en instellingen, gezamenlijk maatregelen te nemen om hun consumenten een gezonder en daarmee langer leven te gunnen, door een eerste stap hiertoe te nemen en daarmee op hun reclame-uitingen en/of producten daarvoor ook meldingen te maken.

Onder deze groep versta ik alle bij deze sector betrokkenen, w.o.:

  • Banketbakkers
  • Broodbakkerijen
  • Cateraars
  • Consumptie-ijs fabrikanten en salons
  • Friettenten
  • Frisdrankenproducenten
  • Keukens van instellingen
  • Producenten van ‘Kant-en-klaarmaaltijden’
  • Restaurants
  • Snackbars
  • Snackfabrikanten
  • Snoepfabrikanten
  • Sport- en bedrijfskantines
  • Supermarkten met hun eigen merken
  • Viskramen
  • Voeding bereidende industrie
  • Voedingsmiddelen importeurs

Ik vraag hen gezamenlijk een 1ste stapje te doen en zich te committeren aan de afspraak om bij hun productie, bereiding en levering (m.i.v. een nader te bepalen datum) voor al hun producten en bereidingen de ‘5%-minder’-regel toe te passen, w.o.

  • 5% minder vet
  • 5% minder suiker
  • 5% minder zout
  • 5% minder kleurstoffen
  • 5% minder toevoegingen van producten met E-nummers

De bedrijven die hier aan meewerken kunnen zich melden op een speciaal daartoe door het Ministerie van Volksgezondheid en Zorg te openen en voor eenieder toegankelijke website. www.5%minder.nl

Als dit slaagt, is gehele of gedeeltelijk herhaling voor een volgende (mogelijke) vermindering te overwegen.

De voordelen
  • Gezondere producten, gezonder leven, minder ziekten, langer leven
  • De consument zal het nauwelijks of niet merken en de gezondheidswinst is zekere meer dan 5%!
De nadelen
  • Kosten als gevolg van het benaderen en stimuleren van de voedselproducerende bedrijven en instanties.
  • Betutteling
Directbetrokkenen bij dit onderwerp
  • Ministerie van Volksgezondheid en Zorg
  • Voedselproducerende, -verwerkende en bereidende bedrijven en instellingen.
Wie helpt ons aan

Wie helpt ons aan meer vóór en tegenargumenten?

Meer informatie
Foto/video

Idee van: Ben
Publicatiedatum van dit voorstel: 13/10/2023

Ook dit voorstel onder het 5-letterig keurmerk: VVVVV*

* Voortdurend Voor Verdere Verbetering Vatbaar

0 Reacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *